2011. május 30., hétfő

Cipők

már két éve készülnek. Azaz éppen 2 éve, 2009 május 30-án készült el az első saját készítésű cipőm, az akkor 4 hónapos Lilinek. Kézzel varrtam minden részét, a bal lábra valót az egyik alvás időben a jobbét a másikban.
Hogy is indultam el a cipőcskék útján? Vettem egy cipőcskét, olyan helyeset balerinát, rózsaszínt, piros-kék áruházban, Kínából. Helyes volt, de nehezen tudtam feladni. Jött az ötlet varrni szeretnék cipőt. Körberajzoltam a talpát, majd szépen a felső részt is megmintáztam, s jöhetett a varrás.

Persze az első nem volt az igazi, meg a második sem, jött a kutatás, keresés a technológiai lépések után. Aztán végül szép lett a külső és a belső is, a filcről váltottam a textilre, majd lett bőr talp is ahogy nőtt az első tesztelőm. 

Mára pedig új kis teszterem van. Patrik lába olyan pici, amire ugyan már varrtam cipőt (újszülött méretet 9 centiben), de még sose volt alkalmam látni milyen is az apró lábon az apró cipő.

Szoknya gyereknapra

Az anyag hetek óta várta, hogy szoknya legyen belőle, és hónapok óta, hogy cipő. A szoknya nyert. 

Szerencse, hogy legalább 30-40 centi anyagot szoktam venni, a majd lesz valami belőle felkiáltással, s valóban. Egy 92 es méretű szoknyára éppen elég lett. Semmi extra nincs benne, legalábbis szabása az nincs, egyszerűen összevarrtam az anyag két szélét (amerikai anyag 110 széles) ez lett a szoknya része, de előtte levágtam a hosszából (haha, kb 30 centi volt a hossza, ha zet annak lehet nevezni) még 4,5 centit és egy másik rózsaszín anyagból szintén egy ilyen csíkot, ez lett a szoknya korca. 

Mióta elkészült a hagyma szoknya aminek a derekával nem csak hogy a varrás közben szenvedtem meg, s később más okossága láttán eszméltem, hogy gumis is lehetett volna az a derék, de most használat közben is rá kellett jönnöm a fix derekú szoknya gyönyörű, de egy ekkora kislány változó pocakjáról pikk-pakk lecsusszan. 
Így lett a szoknya dereka gumis.

Az aljára pedig egyszerűen nélkülözhetetlen a farkasfog, ettől lesz az igazi. Kicsit vintage a rózsákról a farkasfogtól, de remekül illik Liló rózsaszínes pólóihoz. 
Az ajándékok sorát azért kiegészítettem egy kis filckészlettel, na meg krétával, na meg Bogyó és Babóca DVD-vel, hogy egy kis nyugalom is legyen amíg azt nézi :) 

2011. május 24., kedd

Sorsolás

Nagyon köszönöm mindenkinek aki velem játszott a várakozást és a kedves szavakat. Jó volt megtudni, hogy ennyi babára várnak, vagy van már szerető családban.
Egy kicsit késve sorsolok, de hát az élet ilyen, kinek előbb kinek később érkezik a baba jövetelének időpontja. Ez az amit nem lehet kiszámítani pontosan, jöhet egy kis front, aztán láss csodát egyszerre minden anyuka a szülőszobán terem. Szóval nálunk is ezért módosult kicsit a program és 17-én, kedden reggel elindultunk a kórházba, s csak jöttek jöttek a leendő anyukák velem együtt, s délutánra már mindenki a kezében tarthatta a babáját.
De nem húzom az időt a sorsolás megtörtént. Minden jelentkezőt felírtam, majd hozzátettem még egyszer azokat akik rendszeres olvasók is egyben. Felvágtam a cetliket, összehajtottam és húztam.
Egyet a blognak, egyet a Facebooknak. Mivel időközben az FB módosított a szabályokon és a játékok kiírása és sorsolása nem lehet ott, ezért ennek a dokumentációja is ide kerül a blogra.

Elsőként a blogra sorsoltam, s a nyertes


Mano, aki azzal nyert, hogy rendszeres olvasó is!
Gratulálok Neked!

A Facebook nyertese pedig,

Andrea Tóth aki ott egy cipőért játszott! Neked is gratulálok!

Mindkét nyertes cipőt kért! Kérlek, hogy írjátok meg milyen cipőre vágytok és milyen méretben!

Mindenkinek köszönöm a részvételt, s ne csüggedjen senki aki nem nyert. Én se nyertem sose tombolán, vagy sorsolás útján, de van egy mondás, hogy “Akinek nincs szerencséje a kártyában, annak szerencséje van a szerelemben.”. Hát fordíthatjuk ez a magam nyelvére, bár nincs szerencsém a blogos nyeremény játékokban nagy szerencsém van az életben, hogy boldog családom lehet!

A sorsolás videója megtekinthető a flickr oldalamon!

2011. május 13., péntek

Nelli

nevet adtam a babának, ami Lilinek készült a kisfiam érkezésére.
Mikor beszélgettünk arról, hogy lesz egy testvére szóba került, hogy majd, akkor ő hoz neki valami ajándékot. Lili bezzeg mindent számon tart! Nincs olyan, hogy valamiről megfeledkezünk amit ígértünk. Télapó, születésnap, húsvét, tesó ... mindig vár valamit. 

Arra gondoltam, ha már beköltözik egy baba, mi lenne, ha jönne még egy? A most kedvelt babákat mások vették neki, így szerettem volna valami különlegeset.

Tavaly majd' egy éve költözött be hozzánk Fruzsi, akit Rilla küldött egy csere-bere tárgya kapcsán. Ekkor szerettem bele az addig csak képeken látott waldorf babákba. De még nem állt össze ettől a kép. Az év elején megláttam egy bébit, Enikőt, majd Cinkát aki viszont megfogott, s innen jött az elhatározás én is szeretnék egyet csinálni. Ha Krisznél nem látom, hogy bele mer kezdeni egy ilyen munkába biztos nem merek nekivágni. Megtaláltam Alkotó mami blogját aki szépen összeszedte egy csokorra, hogy merre érdemes szabásminta után keresgélni. Ki is választottam Sarah babamintáját és pikk-pakk megvettem. Megvettem online az alapanyag csomagot és amint kinyitottam és megéreztem a gyapjú illatát nem tudtam ellenállni és nekikezdtem a szabásnak és még este a varrásnak is. Másnap, harmadnap már a baba formálódott a kezembe. Szerencsére az anyag éppen annyi volt amennyi kellett, pedig az én babám keze és lába gombos és nem a testre varrt, ráadásul 5-6 centivel hosszabb is.
a szabásminta popirésze nem tetszik,
ezt biztos másképpen csinálnám legközelebb
Jött a szeme, szája. Itt elővettem Fruzsit is és meglestem Rilla technikáját. A haj is nagyon tetszett Fruzsin, de szerettem volna, ha hosszabb a haja. Horgoltam sapit, körbe egyenként belefűztem a hajat, majd hogy kétfelé is lehessen copfiba osztani a hajat középvonalat is készítettem. Nem gondolná hirtelen senki, hogy mennyi időt tudnak ezek a részletek kitenni. 

 A másik ami sokáig tartott a ruhák elkészítése. Nelli persze addig bebugyolálva várt a szerkénybe míg puci volt. Nem tudtam volna máshogy eltenni, annyira babaszerű lett a maga 45-46 centijével. Végül a rucik is elkészültek. Lett először egy pelus amit tépőzárral lehet rögzíteni, majd egy body-t alakítottam át ami még Lilié volt. A hossza teljesen jó volt, csak kicsit hosszú az újja és szélesebb a mellkasrésze. Lenyisszantottam hát az ujjakat, majd szűkítettem a felső részt és így varrtam vissza újra az ujját. Mivel alul felül gyárilag patentos könnyű feladni a babára. Egy másik, jóval kisebb átalakítást igényelt a kis rékli. Ilyet már nem is láttam babákra adni. Ez még az enyém volt. Kicsit félve is nyúltam hozzá éppen ezért, hiszen több mint 30 éves, de tényleg pici alakítást kapott. Az ujját 1 centivel rövidebbre vágtam újra elszegtem és egy fakrasfog díszítést varrtam rá.
a csíkos Lilié, a fehér az enyém volt :)
A zokni szintén eredeti babazokniból készült, a ruha viszont Lili ruhájának anyagából, hogy egyformában lehessenek a nadrággal együtt. Gondolkodtam még kardigán kötésén meg cipő varrásán, de most nyár jön, talán nem fog fázni a baba és ráérek vele ősszel.
Mivel nálunk most a babák gondozása, etetése, öltöztetése és altatása a legfőbb feladat ezért készítettem paplat és párnát. 

Bevallom mikor elkészült a baba alig bírtam, hogy ne mutassam meg Lilinek, de nem lehet, s eddig kibírtam, titokban van még előtte :) De már nagyon kíváncsi vagyok a hatásra!

Még éppen egy hét van a kiírásig és persze a játékig!


2011. május 7., szombat

ruhatár - nardágok

Sima otthoni gyerek nadrágot varrni nagyon egyszerű. Kezdőknek a legjobb első lépés, mert gyorsan elkészül, nem kell hozzá sok anyag, nincsenek különleges részetek.
Ilyen egyszerű szabásmintát találtam tavaly az Ottobre magazinban. Kord anyag kellett hozzá, és az egyetlen plusz részlet a nadrágon amit rátettem a hátsó zsebek (az eredeti leírás szerint előre is ugyan ilyen kerek zsebeket kellett volna varrni és a lábszárára meg anyagcsíkokat, de ezek nekem nem tetszettek).

Ottobre 2010/1 modell

Annyira jól bevált ez az alap minta, hogy több nadrág is készült belőle az első rózsaszín után (erről nincs kiterített kép) amit éppen egy éve egy ruhával és kalappal együtt mutattam. Készült ez a bordó kord, készült belül bolyhos pamut lila, majd idén a lila-pink virágos kord.

A lilák idén már kaptak előre zsebeket. A tavalyi pamutra utólag varrtam amikor azt láttam, hogy kezd rövid lenni a dereka a nacinak a derék megtoldásával együtt zsebet is készítettem. Mert zseb az ilyen korban már kell! Nagyon jó zsebkészítésről szóló leírás is van a http://www.ikatbag.com/ oldalon.
egy éve készült, de a szélte most lett jó,
 persze a hossza most olyan lovagló nadrágos így
s a dereka csak azért nem rövid mert a pelus kikerült a gatyóból
Ottobre 2010/3 

Egyébként jellemző, hogy pár centivel rövidebbek a szabásmintán a derékrészek mint ami szükséges lenne. A bőség viszont éppen ennyivel több. Ezért a mostani nadrágokat már egy mérettel szűkebbre rajzolom a hosszukat meg eggyel nagyobbra, s inkább nagyobb lesz a felhajtás alul, lesz miből leengedni. Már javában 92 es hosszt hord a lányka, de a szélte még mindig a 80-as.

 Ottobre 2010/1 és 2010/6

Idén két új mintába is beleszerettem. Az egyik a már elöl is alapból zsebes kord, a másik pedig a húzott szárú inkább otthoni, ovis és játszóteres gatyó. A kordok még mindig bőek, gumizni kell a derekukat, pedig a minta szerint kifejezetten szűk szabásúak és van külön leírás arra, hogyan növeltjük a derék méretét.
 Ottobre2010/6 és 2010/3 hosszított változata

Alapjában véve annak ajánlom a bonyolultabb nadrágok varrását, vagy egyáltalán a ruha varrást ahol eleve vásárlásra kerül valamilyen anyag, mert a varrásra fordított idő és az alapanyag költsége a mai turkálós világban nem érné meg máshogy. Nálunk azonban a cipőkhöz így is kellene kord anyag, így amiből nadrág lesz abból egyszer cipő is. Ja és ajánlom azoknak akik szerelemből varrnak! :)


Jó anyagot egyébként nem könnyű a kordokon kívül találni a nacikhoz. Például a húzott szárú nadrág passzé része sajnos nem tartalmaz elég elasztánt, így kevésbé rugalmas. 

A következő ruhatári darabhoz, a nyári ruhához viszont nagyon jók a boltokban található puplinok és vásznak. Jön a nyár és hamarosan bemutatom a tavalyi és az idei ruhatár - nyári ruháit!

2011. május 6., péntek

Játsz velem, várj velem!

Addig húztam halasztottam míg most a végére babaváró játék lesz a játékból. De most kész vagyok mindennel amit szerettem volna. Készen vannak a rendelések, van egy kis plusz készletem, kész a babalak és nagyrészt Lili része, be vagyok csomagolva, ki vagyok vasalva, most jöhet a szórakozás na meg a pihi.

Lassan másfél éve volt utoljára játék nálam, és nem lett ünnepelve se 100. rendszeres olvasó, se blogszületésnap és még a facebookon se hirdettem játékot. Itt az ideje, főleg, hogy már nem mertem sehol se jelentkezni éppen e miatt mások játékára.

Legyen hát egy érdekes egyben babavárós játék, ahova mindenkit szeretettel várok a blogbarátok, a régi vásárlók az olvasó vagy éppen az újonnan csatlakozó olvasók vagy csak szerencse vadászok közül. Örüljünk együtt a játék végének, ami éppen két hét múlva lesz, ez elvben kis csemetén kiírási időpontja is. Szóval jelentkezési határidő 2011. május 20. 0 óra! (csak hogy még sorsolni is tudjak :) )

Mivel érdekesek lesznek azok a napok a sorsolás simán előfordulhat, hogy kicsit csúszik, de emiatt ne aggódjon senki se, ki fog ez időben derülni :)

A nyeremény pedig rögtön kettő lesz, egyet itt a blogon, egyet pedig a facebookon jelentkezők között sorsolok ki. Ha valaki nagyon szeretne nyerni így hát nincs más dolga, csak ide is, oda is feliratkozni, s rögtön duplázza esélyeit. Aki rendszeres olvasó az pedig még egy ráadás, azaz 3szoros esélyt kaphat.

Na de miért is játszunk, mi a nyeremény, lehet választani, s ezt kérem a kommentben megírni, s kérem egy helyen csak egyet jelöljetek meg, ha másik is tetszene, mást is szeretnél tessék átmenni blogról az FB-re, vagy fordítva és ott is jelentkezni.

Nyeremény lehetőségek:
1. Cipő, felnőtt vagy gyerek méretben 40 es méretig! Itt egyedül azért annyit had kössek meg, hogy a nyertes a meglévő, nem kis anyagkészlet közül választhat, nagyon bízom benne, hogy fog tudni és persze a meska bolt kínálatából is. Kérheted magadnak, gyerekednek, leendő gyermekednek, fotózáshoz vagy ha az ismerőseid között baba született/fog születni.
egy részlet a sok közül

2. Kalap vagy sapka fiúknak vagy lányoknak, nyárra. Ezt ugyan még nem mutattam be, de ami késik nem múlik és aki mer az nyer rögtön két oldalt használható fejfedőt a gyerek buksijára. Itt aki lelményes kérhet a babacipőhöz illő kalapot/sapit. A felső kettő lányos, az alsó unisex, és még lenne egy sportos smilis fiús is.3. Elegáns neszesszer, azoknak aki nem akarnak cipőt, nincs a közelükben távolukban baba, gyerek (van ilyen?), vagy egyszerűen csak maguknak szeretnének valami szépet.
Ilyenre gondoltam, de a szín eltérhet!
A játék megosztását nagyon megköszönöm és kérlek a kommentben jelzed felém, nálam sose tudni miért jár valami plusz :)

Remélem sokakkal tudunk így játszani és együtt várakozni! Sok sikert mindenkinek!

2011. május 4., szerda

Toszkána cseresznyéje

Éppen egy éve, hogy beleszerettem a csipkekendőkbe. Akkor még nem vállalkoztam volna egy ilyen megkötésére, s így a legjobb tanártól Ahamaától rendeletem egy Gailt. Ez hosszú utat tett meg velünk és jó hasznát vettük.

Aztán lett a kötősuli és nekiveselkedtem én is. Akkor a lehetőségeim nem voltak meg arra, hogy mint itthon besétáljak egy boltba és megvegyem a nekem tetsző fonalat és kötőtűt, mert ez Malajziában kuriózum.
Amit magammal vittem abból kellett gazdálkodom, ez pedig ilyen csodákra nem volt elég és nem volt alkalmas.

Húsvétkor jött az ötlet, egy ajándék viszonzására. Valami olyat szerettem volna adni ami egyedi, amit boltban nem lehet megvenni. Fogtam hát a tűt, elmentem fonalért Barkáékhoz és másnap kedden már neki is kezdtem egy Ercsu féle Toszkána kendőnek.

Első, tehát van ahol van benne hiba, pl itt éppen előttünk az egyik levélben véletlen egy ráhajtással több készült, aztán ez a következő sorokban tűnt csak fel, így valamivel lazább ott a csipke luk.
Barka Mandarin, Cseresznyevirág színben

S ha egyszer valaki ebbe belekezd, ó jaj annak. Már kinéztem a következő meg a következő mintát és a fonal is fizetve hozzá. Idő? Hát majd beadom a varrógépet szervízbe ami éppen esedékes lesz, mert ugye most makacsolta meg magát és nem varr hátrafelé, én pedig majd csak kötök és kötök, kendőket. :)

Egyébként Lili odavan érte, rögtön beleburkolózott, éppen a bokájáig ér és kijelentette neki is kell egy kendő.  :) Remélem, hogy az ajándékozottnak is tetszeni fog!

Ördögi kör

amibe saját magam sikerült beletennem. Nincsenek különös elvárásosok csak azok a lécek várnak átugrásra amiket magamnak állítok, mégis sikerült úgy meghatározni, hogy saját magam stresszelem.
Sikerült egy éjjelt nem aludnom, e miatt másnap mint akit fejbe vágtak járkáltam ergo nem haladtam semmivel, ez hozta hogy a következő éjjel újra felébredtem és a teendőkön agyaltam, e miatt persze megint fáradtan keltem és így tovább.
Szerencsére egyetlen rendelésen kívül ami szinte kész is nincs más ami terhelne, amit várnának, csak az amit én terveztem el és amit én szeretnék még. Még, mert valahogy annyira szeretném kihasználni az időt, hogy az szertefoszlik kezeim között. Biztos másnak is ismerős ez az érzés. A korábban jól bevált időbeosztáson már csak elvétve tudom tartani. Listát írtam hát és szépen sorban húzom le róla a tételeket amiket most már nem kéne szaporítani, de ... De nem én lennék ha nem kerülne rá még és még valami. Ilyenkor azért szívesen cserélnék mással akinek semmi hobbija nincs és lóghatna a lábam.

2011. május 2., hétfő

Fa árnyékában pihenni, azaz a fa-l-védő

Biztos más is így van vele mint én, hogy eltervezem, megrajzolom aztán a skicc csak vár vár a sorsára, hogy egyszer majd megvalósuljon.

Nagyon rég szerettem volna egy falvédőt varrni Lilinek. Születtek tervek a fejembe, majd rajzoltam, végül azzal, hogy költöztünk nagyon is aktuális lett a fal dekorálása. A tervben szerepelt még falmatrica ragasztása a falra, de nem vagyok biztos benne, hogy bírja a festék, hogy majd le is szedjük alkalomadtán. Aztán volt még a tervben egy zászlógirland, ami mostanában nagyon felkapott lett. Ezen a neve szerepelne, de ezt még hozzá lehet tenni. Ja és az ágytakaró ami szintén meg van rajzolva, ki van számolva az anyagszükséglet, meg van véve a közbélése, kértem szakértői segítséget is, csak varrni kéne. Minden csak idő kérdése ugye? :)

Szóval a falvédőbe végre felhasználtam a meglévő filckészletem felét! Még anyukámtól kaptam a valódi gyapjúfilceket, amiből szinte teljesen kijött az egész falvédő, de mivel a zöldből elég sok és elég sokfélét gondoltam egy 25 centis darabot még vásároltam hozzá. Mérete 180 centi hosszú, a fa pedig egy picit több mint 1 méter. Sose dolgoztam még ekkora darabon, meg is lepődtem a súlyán és, hogy mennyire nem könnyű kezelni. A filcrétegeket ahogy egymásra varrtam úgy lett egyre jobb és jobb tartása az egésznek, amin persze a letűzések is segítettek még. A falra rögzítést pici felvarrt fülekkel és szegekkel oldottam meg, mivel ezt amiatt, h nem téglalap alakú az egész nehéz lett volna máshogy.

Nekünk tetszik az eredmény, ráadásul kaptam érte egy helyes kis gyöngyvirág csokort. Egy projekt pipálva, és lassan ideje a másik kuckócska csinosításának is :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails