2011. május 7., szombat

ruhatár - nardágok

Sima otthoni gyerek nadrágot varrni nagyon egyszerű. Kezdőknek a legjobb első lépés, mert gyorsan elkészül, nem kell hozzá sok anyag, nincsenek különleges részetek.
Ilyen egyszerű szabásmintát találtam tavaly az Ottobre magazinban. Kord anyag kellett hozzá, és az egyetlen plusz részlet a nadrágon amit rátettem a hátsó zsebek (az eredeti leírás szerint előre is ugyan ilyen kerek zsebeket kellett volna varrni és a lábszárára meg anyagcsíkokat, de ezek nekem nem tetszettek).

Ottobre 2010/1 modell

Annyira jól bevált ez az alap minta, hogy több nadrág is készült belőle az első rózsaszín után (erről nincs kiterített kép) amit éppen egy éve egy ruhával és kalappal együtt mutattam. Készült ez a bordó kord, készült belül bolyhos pamut lila, majd idén a lila-pink virágos kord.

A lilák idén már kaptak előre zsebeket. A tavalyi pamutra utólag varrtam amikor azt láttam, hogy kezd rövid lenni a dereka a nacinak a derék megtoldásával együtt zsebet is készítettem. Mert zseb az ilyen korban már kell! Nagyon jó zsebkészítésről szóló leírás is van a http://www.ikatbag.com/ oldalon.
egy éve készült, de a szélte most lett jó,
 persze a hossza most olyan lovagló nadrágos így
s a dereka csak azért nem rövid mert a pelus kikerült a gatyóból
Ottobre 2010/3 

Egyébként jellemző, hogy pár centivel rövidebbek a szabásmintán a derékrészek mint ami szükséges lenne. A bőség viszont éppen ennyivel több. Ezért a mostani nadrágokat már egy mérettel szűkebbre rajzolom a hosszukat meg eggyel nagyobbra, s inkább nagyobb lesz a felhajtás alul, lesz miből leengedni. Már javában 92 es hosszt hord a lányka, de a szélte még mindig a 80-as.

 Ottobre 2010/1 és 2010/6

Idén két új mintába is beleszerettem. Az egyik a már elöl is alapból zsebes kord, a másik pedig a húzott szárú inkább otthoni, ovis és játszóteres gatyó. A kordok még mindig bőek, gumizni kell a derekukat, pedig a minta szerint kifejezetten szűk szabásúak és van külön leírás arra, hogyan növeltjük a derék méretét.
 Ottobre2010/6 és 2010/3 hosszított változata

Alapjában véve annak ajánlom a bonyolultabb nadrágok varrását, vagy egyáltalán a ruha varrást ahol eleve vásárlásra kerül valamilyen anyag, mert a varrásra fordított idő és az alapanyag költsége a mai turkálós világban nem érné meg máshogy. Nálunk azonban a cipőkhöz így is kellene kord anyag, így amiből nadrág lesz abból egyszer cipő is. Ja és ajánlom azoknak akik szerelemből varrnak! :)


Jó anyagot egyébként nem könnyű a kordokon kívül találni a nacikhoz. Például a húzott szárú nadrág passzé része sajnos nem tartalmaz elég elasztánt, így kevésbé rugalmas. 

A következő ruhatári darabhoz, a nyári ruhához viszont nagyon jók a boltokban található puplinok és vásznak. Jön a nyár és hamarosan bemutatom a tavalyi és az idei ruhatár - nyári ruháit!

4 megjegyzés:

Kicsoda írta...

nalunk a fiuknak kb 20 altalam varrt nadragju van. pont azert, amit irsz, gyors es olyan, amit a gyerek szeret. a nagy egy ideig utalta a farmert, zippet, csak a sima gumis nadragot vette fel.
en altalaban egyszerre kiszabok parat es mikor epp a gephez kerulok egyszerre varrok aztan gumizok. anyagugyben nekem nagyon bejott, hogy a nagyobb, felnott pulovereket hasznalom fel, mert jo puha es vastag az anyaguk.

BCili írta...

Hú köszi a tippet! Úgy is van kiselejtezni való felnőtt pulcsi, kipróbálom majd abból is a nadrágot!
A gumis praktikusabb is, mert esznek egy picit és máris más a méret.

Kicsoda írta...

a kicsiknek eleg az ujja, amin eleve van passze es arra teszem ra a szabasmintat, de mivel ugyis gumis itt nem kell `annyira` preciznek lenni, mint egy zippes gatyanal.

BCili írta...

Tényleg ki fogom próbálni. Eszembe se jutott, hogy azon is van passzé és általában ezek a gyári pulcsik jobb anyagból vannak mint ami passzét itthon lehet kapni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails