2009. október 30., péntek

játékok

Ez az október Lili hónapja lett. Az elmúlt hetekben nem készül semmi más csak olyan ami az övé lett. Kabát, baba, sapka, kesztyű, cica és a legújabb elefánt.


Nagyon tetszik a kötés újra, és szuper mintát találtam hozzá. Persze akadtak nehézségeim, hiszen rég kötöttem, mindig csak sima és fordítottat nagyon kevés szaporítással vagy fogyasztással, ráadsásul az angol szakszavakat is meg kellett fejteni. Sikerült és most megtanultam néhány trükköt. Amit nagyon szeretek a külföldi blogokban, hogy sokan leírják mit hogyan kell elkészíteni, levideózzák a mozdulatokat, mintákat tesznek fel ingyen vagy nem sok pénzért. Érdemes követni őket.
Az elefánt elkészítéshez ezt a mintát használtam, ez a kötős blog segített ha elakadtam és videón néztem meg a zoknikötés-szaporítás csinját.

2009. október 21., szerda

kötés

Most, hogy végre kiszabadítottam a kötőtűimet a régi mellényből, azaz befejeztem az elejét, hátát, összevarrtam, na most szépen le kéne tisztázni. De nem én lennék ha kész lenne :) mert találtam egy jó kis mintát amit meg is kötöttem Lilinek. Sapka és kesztyű a hideg napokra.
Nagyon megtetszett a fonal, ahogy sorrol-sorra változik a minta csak a színátmenet miatt. Előre vártam, hogy hogyan alakul. A sapka elejét sima körkötőtűvel csináltam, aztán úgy beszűkült, hogy be kellett ruháznom egy szett harisnyakötőtűkészletre. Így az utolsó sorokat 5 tűvel lavírozva készítettem el.
A kesztyűnél is elbajlaódtam az első darabnál. Nem egyszerű egyszerre több tűvl bánni. Viszont a másodiknál már annyira belejöttem, hogy elfejeltettem az ujjának lyukat hagyni :) Szóval ment már mint a karikacsapás. Azért beletelt 2-2 órába míg elkészült az egy pár! De olyan szép lett, hogy magamnak is szeretnék egyet.


Ami nekem nehézséget okozott:
- kezdő sornál ne tekeredjen meg a kötés mikor körbekötöm
- az apró méret összesen 28 szem a kesztyű körbe
- szépen lezárni, kicsit csucskás lett amit szerettem volna elkerülni, de ahogy a szálat elvarrtam ez megoldódott
- fogyasztásnál az első és utolsó fogyasztás azonos legyen, mert sosem tanultam hogyan kellmintát csinálni, csak az alap sima és fordított kötést + a sima fogyasztást
- figyelni arra, hogy e tekeredjen meg a szem

2009. október 19., hétfő

cipő

Elkészült a cipő!


Elég sokat kellett várni rá, mert közben készült nadrág, kabát, cica, baba... sorolhatnám, csak éppen a cipőre nem volt hangulatom. Aztám volt lehetőség játékkal nyerni egy puhatalpút, de nem mi lettünk a szerencsések. Nem volt mit tenni, cipő bizony kell, mert egyre többet és hosszabban álldogál Lili és félő, hogy felfázik. A maradék kord és polár anyagokból bőr talppal készült el. Jól bevált, mert nem csúszik a bőr talp a parkettán és a járólapon sem. Most már csak a kültéri verziót kellene megvalósítani. Az ötlet már a fejemben!
A cipő és a nardág hamarosan megjelenik a gyerektrenden!

cicák

Vendégségbe mentünk két kislányhoz, és mit is vihettünk volna mint saját készítésű ajándékot. Két kék cica lett az eredmény, melyet előbb Lili le is tesztelt. Neki is tetszett. A saját rongybabájával együtt meg visongatta őket, aztán zutty hátra. Azt a korszakát éli mikor mindent eldob, ha már megúnja. Míg a játékokkal nem is lenne gond, nade a konyhában van mit takarítani evés után alóla. Addig sepri a kezével az asztalt míg biztosan le nem kerül róla.Na de vissza a cicákhoz. A szabásminta sk meg egy kis nézelődés alapján készült, merthogy még mindig nincs Tilda könyvem. Van is rajta mit alakítani még, de a buksi az Tilda féle mégis, mert hogy a neten is lehet találni bemásolva mintákat. A test pedig a baba test kicsit rövidített lábakkal egybeszabva. A baba még nem fotóképes. Kell még rajta javítani, a fejével nem vagyok megelégedve. Valószínű ez a legnehezebb része a babakészítésnek.

A cicák világoskék plüssét nagyon könnyű volt kifordítani még az apró karoknál és farkincánál is. Lenne még mit csinálni rajtuk, de egyik ötlet után jön a másik és az előzőt is be kellene fejezni :)
Egyik nap Lili is cicának öltözött, egy kis tejföllel az arcán.

2009. október 11., vasárnap

ugri-burgi

Olyan jó, hogy a születésnapom kétszer is ünnepelhettem :) Beváltottam az ajándékba kapott élménykártyát ami sok sok fejtörtést okozott. A repülés az biztos volt de a hogyan az annál kevésbé. Izagság szerint a legjobban a hőlégballonnal tett út hozott lázba, de a program legalább 4 órát vett volna igénybe hajnalba és ez Lilivel kivitelezhetetlen.
A másik a helikopterezés, de ott meg pont a túl rövid program nem vonzott, mert, hogy CSAK 15 perc a repülés elég kevésnek tűnt. Végül egy nagyon jó köztes megoldást találtam ahol lehet helikopterezni is meg repülni is, ugyan nem ballonnal hanem ernyővel ami nekem az ernyős múltból jövően amúgy is kedvencem. Hát az ernyős repüléshez azonban ki kellett ugrani egy gépből. Ilyen hülyeséget, hogy egy működő gépből kiugrani ... :)
Autóba ültünk szombat reggel és Kilitire mentünk. Már vártak minket és egy kedves srác aki már megannyiszor elkövette ezt az őrülséget vállalta fel, hogy lehozhatom a hátamon. Vagyis lehoz ő maga előtt. :)
Kaptam magamra még egy réteg ruhát, fent mindig hidegebb van és számolni kell a szél-levegő hűtő hatásával is, majd rámkerült a heveder és irány a gép. Sokadmagammal együtt beszálltunk a gépbe, aminek még a padlóján is ültek az emberek. Volt aki egymaga, volt aki tandem ugrott. Nem is féltem egy percig sem, sőt mikor felszállt a gép nyitott ajtóval az sem zárott meg. Viszont amikor arra került a sor hogy álljuk fel, na akkor kicsit már megijedtem. Maga a reülés mindig jó, bár nem vagyok túl félős de nem is vagyok túl bevállalós típus. Vannak helyzetek amiket kellemetlennek érzek és azokat kerülöm is, pl nem megyek magas erkély közelébe mert a tériszonyom elég nagy. De a tériszony nem zárja ki a repülést. Szóval ajtóhoz igyekztünk már összekötve amikor lábamat fel kellett volna emelni karommal megfogni a vállamnál a hevedert. A kezem engedelmeskedett, de hogy a lábam felemeljem miközben valaki tart, elég merész. Ez a rész a legkellemetlenebb szerintem. Aztán időm se volt felucsúdni már hasítottuk szabadesésben a levegőt lefelé kb 250 km/h-val, pörögve a Balaton felett 3500 méterrel. Ez jó volt, bár olyan gyors és olyan nagy szembeszéllel hogy a szmem is belekönnyezett. Egy kis idő után kinyílt a fékező ernyő majd a főernyő és innentől az igazi siklás nézelődés, élvezkedés a levegőben... márha aki visz nem akar mielőbb leszállni és kezd éles fordulókba. Ebben az a nemszeretem érzés hogy hassal a föld felé vagy megint felgyorsul hirtelen a sebességed és mikor kijössz a spirálból ránt egyet hátrafelé az ernyő és a hátadon leszel. Szóval érdekes mozgást írsz magatehetetlenül lógva a heveder között. Végül megkértem a pilótát ne tekeredjünk annyira be. Ez az én parám. Repülni lehet, tekerni nem. Csodálatos a Balaton fentről széltébe hosszába átlátni és elöntött az a kellemes kikapcsoló érzés fent ami régen is a repüléshez vonzott.
Ez az ernyő azonban nem erre lett kitalálva elég nagy a süllyedése és hamar le is érkeztünk. Jó volt repülni, kiugrani közepen jó. Újra? Hát ez elgondolkodtató lehet, de nem biztos. Egyszer azonban ki kell próbálni.

2009. október 1., csütörtök

Őszre kantárost

Milyen jó is egy jó kis kantáros gatyó, olyan mint a vakondnak is van, nagy zsebekkel. Nem ezen a véleményen voltam gyerekként, amikor csak rajtam volt otthon meg játszás alatt kantáros, nehogy kilógjon a derekam. Anyu védett, mert neki bizony fájt a háta. Szerencsére vagy a kantárosoknak köszönhetően nekem eddig semmilyen hátfájás nem jelentkezett. Ezen felbuzdulva varrtam hát Lilinek egy, mad még egy kantáros gatyót. Először egy fehér polár anyagot használtam fel erre a célra.


A következőnél már alakítottam a szabásmintán, mert a '89 ban készült "Varrd meg magad" gyerekszabásmintát tartalmazó gyűjtemény igencsak ráncfelvarrásra szorul. Szóval szerintem egy kicsit túl bő vékony kis Lilibabámra.
Egy babacipőnek vettem drapp kord anyagot, ez volt Panna anyukájának a kérése és ha már anyagot vettem, vettem annyit, hogy más is kijöjjön belőle. Még szerencse, hogy sok-sok blogot olvasok így tudtam meg, hogy nem mindegy merre esik a kord száliránya. Szóval simogattam az anyagot, kiszabtam, megvarrtam. Még némi munka akad rajta felhajtani, gombot varrni rá és jó lenne letűzni a felső mellrészt is, de már most tetszik.Most már csak egy őszi cipőt, kell Lilinek is varrnom.

férfiak

Drága férjem fél éve azokat a műsorokat nézi a TV-ben ami felirattal is rendelkezik, nehogy zavarja Lili álmát. Ma játszásdiból a gyerek fejére tettem a fülhallgatót és mivel a TV ment csak némítva volt, meglepődve tapasztaltam, hogy a korábban "nem működik" címmel ellátott készülék remekül szuperál.
Szóval így legalább lehet látványosan szenvedni :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails