2010. március 26., péntek

tavaszi koszorú

Annyi lábbeli után egy kis üde tavaszt szerettem volna. Félre dobva mindent nekiálltam, és este be is fejeztem. Lilinek már félkészen nagyon tetszett, de most ... most még inkább.




Egyszerű vesszőkoszorúra ragasztópisztollyal ragasztottam a gyapjúfilcleveleket és az előre megvarrt tojásokta, házikót. A nyuszi és a madár csak betűzve, rávarrva van. A kis tweeter madár még tavaly nyáron készült, de olyan pici lett, hogy nem használtam fel sehova a gombok és alkatrészek között ült. "Gyorsan" varrtam hozzá egy házat, nyuszit és kicsi tojglikat. 
Ragasztó pisztolyt eddig csak egyszer használtam, de most nagyon örültem neki hogy van - csak meg kellett keresni ami, hm, hm jól elraktam - ezzel gyorsan a helyére tehettők a levelek. Így most olyan a koszorú mintha kihajtott volna :) 




Napsugaras szép napot mindenkinek!

2010. március 24., szerda

Amikor cipőt veszünk

Amikor cipőt veszünk egy gyereknek a választék felmérése és az ártól való hűledezést követően szembe találhatjuk magunkat mekkora is az akkora kérdéssel. Ami méretben jó, nem kicsi, nem túl nagy és nem a következő héten fogja kinőni a gyerek.

A múlt hét termését be váltottuk mi is tavaszi cipőre Lilinek. Annyira vártuk már a tavaszt, hogy meg is feledketünk arról, hogy egy közel egy éves gyerek még nem rendelkezik a polcon megbújó, bármikor előkapható tavaszi cipővel. A hőmérséklet hirtelen 16-17-18 fokra ugrott és a csizma ilyenkor nem a legkellemesebb viselet. Bár láttam már 30 fokban térdig csizmában járni lányokat, de ennek inkább a divat, mintsem a praktikum és a kénylem volt az oka.



Kellett hát egy cipő, ami hüm-hüm, gyerek cipő felnőtt árban, csak nehezebb eldönteni milyen is a jó méret. Amikor én voltam kislány anyukám körberajtolt talpsablonnal és méretre vágott pálcikával ellenőrizte a nélkülem vett cipők méretét. Ehhez persze kellett az is, hogy nincs maga rüszöm és széles lábam. Ezek a praktikus kellékel jól jöttek volna még akkor is ha ott ült Lili arra várva, döntsek már melyik legyen.
Segíthet ez a táblázat is, ha kéznél van. De ezt is csak kiindulási pontnak tekinthetjük, mert ahány gyártó annyi számozás, már a gyerek cipőkben is. Így lett egy 20 és egy egy híján 20, azaz 19 es cipő megvásárolva, figyelem a talphossz teljesen egyforma!

Rá kellett jönnöm, milyen jó helyzetben voltunk eddig, hogy csak bent mászkál és ha láttam hogy a cipő kicsi, már készült is a következő méret.
Varrni egyszerűbb, nekem. Másnak varrni is, ha jó a méretvétel, ami gyereknél könnyebb, felnőttnél picit nehezebb. Szóval kell hozzá egy gyerek, vagy felnőtt láb, amire húzzuk rá azt a harisnyát, zoknit és mindent amit a cipőbe is szeretnénk beeltuszkolni.

A méretek gyerekenként eléggé szónak már ilyen pici korban is, és amikor egy lurkó feláll, ahogy a súlllyal terheli az addig puha és kerek talpat az rögtön növésnek indul. Legyen azért néhány példa ami a varrt textil cipő méreteit mutatja be:
Lili 3-5 hónaposan 9 cm, 6-8 hónapig: 10 cm, 9-11 hós 11 cm, 12 hósan már nagyon sokat állt a lábán és elindult így a 12 cm-t egy hétig hordta és rögtön ugrottunk a kényelmesebb 13 centis cipőre ami még ma is 14 hónaposan is teljesen jó. A genetika itt is bemutatja, hogy mennyire dolgozik, mert Panna, aki szinte napra pontosan Lilivel egyidős, mindig fél centivel nagyobbat hordott, de szülei nagyobb lábbal is rendelkeznek. A fiú méretek meg... általában már ekkor egy centi pluszban vannak.

Túl 50 cipőn, össze fogom számolni pontosan mennyi is az annyi, meg állapíthatom, hogy ha egy pillanattal nagyobb az még nem gond, ha kényelmes, de sikerült összehozni egy kicsi cipőt. A méret sittimmelt a kapott számhoz, csakhogy a mezitláb mért méretre gyártott cipő sehogy se akart felmenni a zokni-rugdalódzó kombóra. Hiába, nem kérdeztem, nem mondtam. Megtanultam és gondolkodom, hogy tudom ezt kiküszöbölni.

S mi a konkulózió az első cipőt megvenni a legnehezebb, utána már mindig csak egyel nagyobb kell.
(Persze, ha azonos márkánál maradunk, mondjuk milim cipőnél :) )

2010. március 20., szombat

tweed

ami ma még nálam alszik, de holnap már ... anyahajónál, mert ez bizony az ő kérésére, elképzelésére lett!



Egy cipő ami megint egy picit új részeket is tartalmaz, öröm volt készíteni! Amellett, hogy a szabása megegyezik az anya-cipővel, mégis más. Kapott egy széles áthajtós pántot, amit már oly rég óta szerettem volna készíteni, és hát az anyaga... Azt hiszem magáért beszél!


Mekkora a gomb? Jó nagy! :)

2010. március 19., péntek

Barátnők

Talán láttátok talán nem, azért néhány szót írok erről a két kis cipőről. Két barátnőnek készült, 9 hónapos, már mászó kislányuknak. Mivel az anyagba, a korábbi pisztácia és fekete-erdő cipőkbe szerelmesedtek bele, kellett valami megoldás a cipő orrainak védelmére. Finom puha bőr került ide is, mint a talpra, így biztosan mászhatnak, állhatnak majd benne a dedek.


Nagyon kis finomak lettek, nevükhöz illően. Mindenkinek egy szép napsütéses sétát ajánlok, akár egy cukrászda felé :)

2010. március 15., hétfő

csík-csík-virág

A hétvége ugyan hosszú volt, de nem úgy sikerült ahogy terveztük. Pénteken férjem telefonált, hogy olyan rosszul van, hogy nem tud hazajönni. Autóba be, oda-vissza. Fal fehér volt és pocsékul, ennek jegyében telt a hétvége első fele, a másodikban pedig a cipők újra szerephez jutottak.

Ha varrok mindig eszebe jut valaki az anyagról, kivel vettem, kitől kaptam, kinek készül, vagy más emlékek. Azért jó ezekbe nem belefeledkezni, mert még össze vissza varrok mindent a nagy álmodozásban.


Éppenhogy sikerült lencse végre kapnom ezt a mini 11 centis csíkost, ami azóta már messze repült és egy kislány lábát melegíti Belgiumban. Még nem ment határon kívül cipőm. A csíkos anyagot Brigitől kaptam és mostmár nagyon ideje útnak indítanom a cserecsomagom.
Csíkkal teli a következő cipő is ami unokaöcsém lábára készült 18 centis méretben. A kissrác hihetelen magas, két évesen 98 centi és 26os cipő hord! Dolgozik a genetika, hiszen az apja is 2 méter.
Ez az anyag is csereberés Lidérckével, és az először ebből készült sárkányos cipő anyeskához vándorolt. Akkor teljesen bőr talppal, most csak tappancsokkal, mert irdatlanul megszenvedtem multkor a vastag kék bőrrel.
Került rá vitorlás is, így eszembe jutott egy másik kedves vásárlóm Bori is, akinek a kisfia szintén akkora mint Liló.

Ennyi csíkos után, hogy nehogy elvegye a kedvem a csudar idő virágosra váltottam. Ha az anyagot nézem eszembe se jut, hogy néhány napja még havazott. Egy talin, PJulcsi választásai között láttam meg, beleszeretem és jött is velem. Egy kis rucit szeretnék belőle nyárra, de ki kellett próbálnom :)



A cipő Jandó Jankájának lábára készült. Dóri azt mondja, nyugodtan ráírhatom a cipikre, hogy mosógépben mosható, mert 6-7 mosásra ők már tesztelték. Lehet, de azért jobb az óvatosság :)

Lenne még több is de csak 99%osak, egy rózsaszín kord cipő egy csodás tweed anyagból varrt szobacipő, de ezekről bővebben ha készen vannak és képet is tudok mutatni.  

2010. március 9., kedd

Ma nagy várakozás végére megérkezett Lili tavaszi sapija! Mostmár jöhet a melegebb idő! Timi elkészítette nekünk a csodaszép tavasztündér sapit. Nagyon jól áll a zöldes szeméhez! Teljes a boldogság nálunk!



Kérdezhetné bárki miért is nem én csináltam, de ennek számtalan oka van. Még kezdő vagyok a horgolásban, ami ugyan éppen adná az alkalmat, hogy ezért kipróbáljam magam sapka készítésben, de Timi sapija annyira megtetszett ... és szerintem, és a lánya szerint is nagyon jó cserét csináltunk. Az én horgolótűm egy egyre nagyobb és nagyobb nyári takaróban kalandozik, amihez megvettem a 6. gombolyag fonalat is. Lesz hozzá 7. is, csak még nem találtam meg az ideális lilás színt, mert az már a szegélyhez fog kelleni.

Szóval horgolok, takarót. Takarókat. A másik takaróba még bele se kezdtem, de szerencsére sokan vagyunk rá. Mesés csoda takaró horgolást indított a horgo-blog lelkes csapat! Bíztatok mindenkit a csatlakozásra, mert az elkészült takaró az Első lépések alapítvány kis hőseit fogja majd segíteni! További infomációért katt a képre!


S ha ez mind nem lenne elég program nekem, van néhány cipő is ami varrásra vár :)

2010. március 4., csütörtök

egy-két mutatni való és miegymás

sikerült az állandóan ugráló modellemmel egy fényképet készíteni :) Ahhoz képest, hogy szinte egész éjjel hánykolódott csak (valószínű jön megint egy fog), nagyon virgonc a kiscsajszi. Ó persze ő aludtahott reggel 9 ig egy kis tejecske után, aztán most délután is bevágta a szunyát.


A hatalmas taft virághajpánt most is egy cipőhöz készült:



A tavaszi tündércipellőből ami Timiékhez utazik lett egy aprócska méretű is, ez már a MESKÁN várja a gazdit.


A héten viszont nem csak megy tőlem, jön is hozzám levél.
Kiseri levele egy macimintával megérkezett csoda eperke, almácska és gomba gombokkal. Nagyon köszönöm! Még tartozom oda egy cipővel, de az a hatalmas pocak nem akarja elárulni milyet is kellene gyártanom :)

Végül kaptam ma egy mailt, Erzsitől, de nem működik egyik emailje se, s visszajött a válaszom. Bízom benne itt találta meg az én címem és olvassa e sorokat.

2010. március 3., szerda

neszesszer

Szeretek neszesszert varrni, ráadásul megannyi csodás neszesszernek való várja az átalakulást. Ami gátol, hogy a MESKA polcok teli vannak neszesszerrel. Kinek kellene pont az enyém, ne legyek telhetetlen, legyen elég hogy cipőket csinálok, igaz?

Adódott az alkalom hétvégén, hogy egy kis szülinapi zsúrra toppantunk be. Ajándékot pedig, bár az ünnepeltet még csak képről és hallomásból ismertük mndenkép szerettünk volna adni. Egy ilyen apró textil tartóka mindenkinek jól tud jönni, főleg ha hajpánt és levehető kitűző is van hozzá. Bízom benne Zsófi használni tudja majd.



Különleges velúr hatású textil neszi, lila filcvirággal és vele azonos hajpánttal



és egy plusz hajpánt, hogy a 3. grácia is kapjon egy kis apróságot, be-milim-esedjen :)

2010. március 2., kedd

tavasz tündéri cserebere tárgy



Történt, hogy Timi, csodaszép sapit horgolt. Megtetszett nagyon, mivel mostanság eléggé bezöldültem cipők, s anyagok terén. Pörögtek a levelek és megbeszéltük a cserét. Kapunk tőle csudaszép sapit Lilinek tavaszra mi meg adunk cipellőt a lánykájának lábára.

Timi lánya ki is választotta a neki tetsző cipőt, amit én félve, de módosítottam. Mivel a tavaszi sapi is az ő rendelésre készült először, és a válaszott cipő is eléggé hasonló de erősebb színű, sejtettem mi lehet a vágya. Mivel nem tudhatta, hogy nálam milyen anyag lapul még varrásra várva a polcon, így vettem a bátorságot és másból szabtam ki a cipő orrát.

Egész addig izgultam, vajon tetszeni fog e neki, míg tegnap egy mailban a friss cipő képét meg nem küldtem. Szabad utat kapott :)

2010. március 1., hétfő

Formabedobó

Ki látott már ilyet?


Itt nem maga a játék az érdekes, azt biztos mindenki látott már akinek gyereke van, vagy emlékszik még rá gyerekkorából. De mi van benne?



Lili szeret eljátszani magába ezzel semmi gond nincs is, de hogy a nagyrészt Lilisített varrósdoboz maradékát is magának követeli  :) Szóval a maradékban ott vannak az éppen nem használt cérnák, ezeket szépen elrendezte a saját játékában.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails