2010. március 24., szerda

Amikor cipőt veszünk

Amikor cipőt veszünk egy gyereknek a választék felmérése és az ártól való hűledezést követően szembe találhatjuk magunkat mekkora is az akkora kérdéssel. Ami méretben jó, nem kicsi, nem túl nagy és nem a következő héten fogja kinőni a gyerek.

A múlt hét termését be váltottuk mi is tavaszi cipőre Lilinek. Annyira vártuk már a tavaszt, hogy meg is feledketünk arról, hogy egy közel egy éves gyerek még nem rendelkezik a polcon megbújó, bármikor előkapható tavaszi cipővel. A hőmérséklet hirtelen 16-17-18 fokra ugrott és a csizma ilyenkor nem a legkellemesebb viselet. Bár láttam már 30 fokban térdig csizmában járni lányokat, de ennek inkább a divat, mintsem a praktikum és a kénylem volt az oka.



Kellett hát egy cipő, ami hüm-hüm, gyerek cipő felnőtt árban, csak nehezebb eldönteni milyen is a jó méret. Amikor én voltam kislány anyukám körberajtolt talpsablonnal és méretre vágott pálcikával ellenőrizte a nélkülem vett cipők méretét. Ehhez persze kellett az is, hogy nincs maga rüszöm és széles lábam. Ezek a praktikus kellékel jól jöttek volna még akkor is ha ott ült Lili arra várva, döntsek már melyik legyen.
Segíthet ez a táblázat is, ha kéznél van. De ezt is csak kiindulási pontnak tekinthetjük, mert ahány gyártó annyi számozás, már a gyerek cipőkben is. Így lett egy 20 és egy egy híján 20, azaz 19 es cipő megvásárolva, figyelem a talphossz teljesen egyforma!

Rá kellett jönnöm, milyen jó helyzetben voltunk eddig, hogy csak bent mászkál és ha láttam hogy a cipő kicsi, már készült is a következő méret.
Varrni egyszerűbb, nekem. Másnak varrni is, ha jó a méretvétel, ami gyereknél könnyebb, felnőttnél picit nehezebb. Szóval kell hozzá egy gyerek, vagy felnőtt láb, amire húzzuk rá azt a harisnyát, zoknit és mindent amit a cipőbe is szeretnénk beeltuszkolni.

A méretek gyerekenként eléggé szónak már ilyen pici korban is, és amikor egy lurkó feláll, ahogy a súlllyal terheli az addig puha és kerek talpat az rögtön növésnek indul. Legyen azért néhány példa ami a varrt textil cipő méreteit mutatja be:
Lili 3-5 hónaposan 9 cm, 6-8 hónapig: 10 cm, 9-11 hós 11 cm, 12 hósan már nagyon sokat állt a lábán és elindult így a 12 cm-t egy hétig hordta és rögtön ugrottunk a kényelmesebb 13 centis cipőre ami még ma is 14 hónaposan is teljesen jó. A genetika itt is bemutatja, hogy mennyire dolgozik, mert Panna, aki szinte napra pontosan Lilivel egyidős, mindig fél centivel nagyobbat hordott, de szülei nagyobb lábbal is rendelkeznek. A fiú méretek meg... általában már ekkor egy centi pluszban vannak.

Túl 50 cipőn, össze fogom számolni pontosan mennyi is az annyi, meg állapíthatom, hogy ha egy pillanattal nagyobb az még nem gond, ha kényelmes, de sikerült összehozni egy kicsi cipőt. A méret sittimmelt a kapott számhoz, csakhogy a mezitláb mért méretre gyártott cipő sehogy se akart felmenni a zokni-rugdalódzó kombóra. Hiába, nem kérdeztem, nem mondtam. Megtanultam és gondolkodom, hogy tudom ezt kiküszöbölni.

S mi a konkulózió az első cipőt megvenni a legnehezebb, utána már mindig csak egyel nagyobb kell.
(Persze, ha azonos márkánál maradunk, mondjuk milim cipőnél :) )

2 megjegyzés:

krisz írta...

Jaj ne is mondd!Az első cipő nekünk is nagy kaland volt.Ment az egész család.Apa anya meg a gyerek.Felpróbáltunk legalább 20 pár cipőt.Rékának ráadásul magas volt a lábfeje amikor kicsi volt.Végül úgy vettük meg azt az egyet ami közel nem volt tökéltes,hogy már elegünk volt.És bevált!Hannusnak már csak levettem az elsőt a polcról amin megakadt a szemem.Bőr,kényelmes,ráment a lábára ok!Már vittem is.

Jandó írta...

Hú, ez a cipő vásárlás nekünk is nagy dilemma volt. Mostmárkicsit jobb, de nem sokkal. Én a Siestára szavazok leginkább, persze, ha kapható belőle megfelelő. Jankánál a tavaszi és őszi cipő között 2 számmal kellett nagyobb, hogy tavaszra is jó legyen. A méret az egyik probléma, utána a talpa, a beépítése, fogja-e a bokát, ... . :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails