2010. július 30., péntek

stóla

Mi készül itt? Varrógép hiányában kötött stóla.

Hirtelen óriási szükségem lett egy kötött stólára a 3x fokban :) Készülte alatt pergett felettem a ventillátor, ment a légkondi a kezem meg, ami mindig mint a békáé most izzadt a gyapjú melegében. Nemhiába nem is lehet errefelé seholse gyapjúfonalat kapni.

Bezzeg én, összeszedtem még otthon a maradék, hm maradék?! inkább soha bele nem kezdett akciós zokni és Catania fonalakat és elhoztam néhány kötőtű társaságában. A készlet kicsi, a választék szűk mind fonalban mind tűben, de ez nem vehettel el a kedvemet, s nekiláttam a Barkafonal oldalán Ahama kötősulijának.
Szívem szerint kötöttem volna egy Vénusz stólát, de nincs megfelelő méretű tűm hozzá, na majd legközelebb.
Viszont kötöttem leveles mintát (olyat amiből a próbakötést is csináltam) ami ugyan kevésbé látszik a színek miatt, de szép lett. Nekem tetszik, főleg az átalakulás a blokkolás közben, már alig vártam, hogy kipróbáljam.

Voltak félelmeim, hogy nagyon kihúzom a sálat, de végül szépen sikerült egy polifomra varrnom. Varrnom, mert nem találtam gombostűből annyit, amennyire szükség lett volna. Mázlimra éppen olyan szélesre kellett húzni a kendőt mint amilyen széles a betű-polifom szélessége. A kis puzzlelábakba akasztottam egy szál fonalat (azt nem akartam átszúrni) és "ráférceltem" a sálat. A két rövidebb vége és ahol még szükségét éreztem gombostűt kapott. 

Végül 150x30 centi lett a mérete, 3as tűvel kötve.

Tanulságok, a minta választásánál majd jobban ügyelni, na meg a kezdősorokat nem le sporolni lustaságból. :)

2010. július 10., szombat

meska

Kicsit visszatekintek egy évvel ezelőttre, amikoris felkerültek a meskára az első cipőim. Ezek voltak azok.
Persze nyáron gyapjúfilc cipőt eladni, bátor dolog :) Aztán jöttek a textil cipők szép számmal és jött egy felhívás, a meskabala. Visszanyúltam az eredeti filccipőhöz és lett belőle egy kicsit madarasabb forma. Szerettem, és úgy látszik más is, mert felbuzdulva Aledi kiváncsiságán, engem is furdalt milyen helyezést érhetett el és megkérdeztem. 5. lett! Hihetetlen! Nem, nem is akarom számolni hány szavazat hiányzott valahova, mert nagyon boldog vagyok ezzel a helyezéssel és nagyon nagyon köszönöm mindenkinek aki rám is szavazott!
Kaptam is lehetőséget az árulására, de nem tudom, hogy másoknak ebben milyen tapasztalatuk van, mármint meskabala árusításban. De ha valakinek van és megosztja velem szívesen veszem akár privátban akár megjegyzésben.

Ha összegzem az első évet nagyon jók a tapasztalatok szeretem ha valami elkel és jó visszakapni egy pár sort hogy megérkezett a csomag, tetszik, esetleg kép is jön! Csak kevés kivételes eset volt, de sajnos volt amikor egyszerűen nem reagáltak a levelemre, így egy csomagról azt se tudom megérkezett e. A vásárló egyébként facebookon bejelölt, de azt hiszem aki a nem reagál 2 levélre azt nem is ismerem. Bízom benne, hogy az a néhány apróság is jó helyre került! De a termék eladáson túl a legtöbbet adja, az alkotók és vevő-alkótó barátságok, sose tudhatod hogy tőled pár percre hasonló alkotó lélek él.

Egyébként visszanyúltam a filchez mostanság is, s készülödöm tervekkel amik nem tudom mikorra érnek be, ezt nem segíti hanem inkább hátrálttja a sok napsütés, de remélem hamarosan ismét lesz néhány portékám. Kicsit nehezebb filcet találnom, gyapjút meg még inkább de ha máshogy nem majd (a) postán kapok :)

2010. július 5., hétfő

Próbakötés avagy levelek rabságában

Amíg nincs gép, marad a kézi munka!

Kötni kezdtem. Azt hiszem teljesen magával ragadott a csipke, és a csikpe levelek. Kendőnek, stólának, sálnak nagyon szeretem.

Az ihletet a kötéshez ez a csodás leveles zöldes átmenetes kendő adta. Szerencsés vagyok mert az enyém, így nem kell sóvárognom utána, bármikor megnézegethetem, megcsodálhatom. Amit szinte nap mint nap utazások alatt meg is teszek.

Csodálom, mert egy rejtéj számomra hogy is készül, de stólát már tudnék csinálni. A próbakötést még pamut fonalból csináltam. Tudom, hogy a próbakötés a mekkorát hivatott megmondani, de nekem a tudom e kötnit . Nem volt a legjobb választás a fonal, kívéve talán a színét, mert egyszerűen sokkal merevebb mint a gyapjú és a szemek girbe-gurbák. Mikor már azt hittem megy, akkor láttam, hogy sehogy se lett jobb, hiába ismertem a dupla fogyasztásokat nem akart szép lenni sehogy sem. Aztán a 3as fogyasztás akart kifogni rajtam, de nem hagytam. Végül a próbának a fonal vetet véget, ennyi volt belőle.

Elővettem hát a gyapjút és mennyivel másabb, ugyan úgy kötöm mégis sokkal szebb, egyenletesebb arra dőlnek a szemek amerre akarom, nincs gondom a szemek szorosságával a dupla vagy hármas fogyasztással, csak talán az az egyetlen bánat, hogy lassan haladok. Persze mert 3as tűvel kötöm ami ráadásul kétvégű zoknikötő tű, pillanatnyilag a nagyobb körkötő túl nagy, köztes pedig nincs. De nem gond, amíg nincs gép, csak nyugodtan haladhatok. Ja hiányzik róla a kép? igen, mert a  minta a világoszöld leveles nem adja ezen úgy ki magát, talán ha blokkolom majd akkor.

A múlt héten kaptam egy prospektust gépekről, de ez még várat magára, és találtam egy kötős boltot. Sajnos bemenni nem tudtam, mert csak egy telefonszám volt kiragasztva, amin el tudom érni a boltost. Ez mindent elárul a bolt forgalmáról. Ma pedig egy másikat ahova be is jutottam. A választék fonalból és tűkből igencsak szegényes, de ha xszemeznék, akkor boldog lehetnék, abból mint a tenger annyi volt. Nem adom fel! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails