2011. január 21., péntek

Miből lesz a cipőd talpa?

A cipőim talpa mérettől függően textilből vagy valódi bőrből készülnek. Elsőként csak nagyon apró cipellők kerültek ki a kezem alól, ami magában adta, hogy nem kellett sokat törnöm a fejem miből is legyen a talprész.

Aztán ahogy nőtt a méretigény úgy kellett változtatnom is, hiszen a textil talp elázik, csúszik, és jóval kevésbé tartós. Persze tanulócipőnek még jó, ha csak egy-két bőrpötty van a talpra varrva, de hamar eljön az idő, hogy a teljes talpfelületet bőrrel fedjük.

Na és akkor itt jött a kérdés: "Honnan vegyek bőrt?".

Kezdetben kaptam anyukámtól néhány bőrdarabot, ami kitartott egy ideig és egy méretig, aztán jöttek a bőrkabátok, bőrtáskák. Biztos sokaknak ismerős az "ez még jó lesz valamire" mondat. Na igen, nálunk is dívik, bár én megrögzött szelektáló vagyok és cserebere útján elkerülnek a szekrényünkből a már rég nem használt darabok. Családból került ez a kabát is hozzám, mert a háta egy picit kopott. De nagyon jó vételt lehet csinálni a turkálókban is és máris megvan az alapanyagunk olcsón is jót is és újra is hasznosítunk.

Arról nem is beszélve, hogy ahol bőrt lehet kapni, egy egy cipőkellékes, ott nagyon drága a még friss bőr, a kereskedők pedig 10-12 állatnyi bőrben gondolkodnak, ami rengeteg. Szóval irány a szerkény körbe kell nézni, s ha ott nincs alapanyag jöhet a turi.

4 megjegyzés:

Molika írta...

Szívemből beszélsz, minden szavaddal egyetértek :o)
Éljen az újrahasznosítás ! ... és a túrás :o)

Aledi írta...

Detto :)

Annus írta...

Szia, általában bőrkereskedőknél lehet kapni ugymond hillladék bőröket. Mindenfajta színben ..kecskebőrtől elkezdve a marhabőrig. Érdemes megpróbálni, mert két talpnyi szinte mindig kijön 1 darabból és fillérekért odaadják.

BCili írta...

Kár lenne kidobni egy jó anyagot, ha még lehet belőle valami hasznos! :)

Annus, valóban lehet kapni darabokat, csak sajnos két egyformát alig, és egy egy felnőtt cipőhöz nekem még nem sikerült megfelelő mennyiséget venni. Ráadásul egy kabátból szétszedve szintén jó áron jön ki a bőr, s egyforma minőség, egyforma vastagság, nincs vele sok gond.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails