2011. január 27., csütörtök

Hogyan készíts kismama farmert

Ma már, mikor a ruházati kereskedelem nem csak a normál méretű nőkre, férfiakra gondol és nyit ezeknek a nem átlagos ruháknak boltot, ma már nem lehet gond egy kismama felöltöztetése. Lehet csinos egy nő ebben az állapotban is, hirdeti a trendi kismamabolt és csinos fehérneműktől kezdve a kabátig teljesen felöltöztet, nem kell a nagyméretű sátrakba rejteni a pocakot. Nem. Persze, ennek azért a pénztárcánk alaposan határt szab. Míg egy egy márkás polóra, blúzra vagy nadrágra normál állapotomban könnyebben kiadom a pénzt,  addig a kismama ruházat csak időszakos. Körülbelül 7 hónapra venni egy nadrágot, amiből egy ugye nem is elég kicsit sem pénztárca barát. Erre is van megoldás több is. 

Elsőre megpróbálkoztam az online használt ruha áruházakban. Találtam is egy szuper nadrágot, pont azt amit kinéztem. Nagyon boldog voltam, hogy nem maradok farmer nélkül. A méretet nem tudtam ellenőrizni pontosan, elődömnek kicsi lett ezért 2 hetet hordta csak, és sajnos nekem pedig nagy :(. Nem kívánok belehízni, legalábbis nem csípő részen :) Szóval eladó sorba került újra a nardág (ha valakit érdekel egy alig használt bboom farmer szóljon 30as méret, nagyon megkímélt).

Most jött hát a következő megoldás arra, hogyan legyen kismama farmerom. Varrok. Előző terhességem alatt  és előtt néztem már külföldi oldalakon, hogy hogyan lehet átalakítani egy normál nadrágot váradós nacivá, de akkor ez a lehetőség nem tetszett. Nem volt olyan nadrág amit szívesen beáldoztam volna erre, s kicsit olyan barkács megoldásnak tűntek az ottani leírások. Most azonban úgy alakult, hogy hugomtól kaptam egy farmert ami jó volt rám, de sose hordtam volna mert a dereka alacsony volt, a lábszára meg hosszú, de átalakításra tökéletesen megfelelt.

Íme, így nő meg egy nadrág hasa :)

Az eredeti méret így nézett ki.

Az átalakításhoz szükséges passzét ami majd a növekvő pocakot takarja rápróbáltam 

Az eleje rész szabott, szerencsémre pont ott ahol már kerekedne a has és ahonnan a rugalmas rész kell majd hogy kezdődjön. Így a zsebrész tetejét nem kellett szabni, csak lebontani a nardág korcát és a trapéz alakú belső részt. A nadrág elvágásával ugyan ez elérhető.

Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a már kibontott rész a későbbi helyére gombostűzve

Nem csak az elejét kell bontani és szabni, hanem picit a hátát is kb 5-10 centire és egy kicsi háromszögrész kivágni a nadrág dereka alól.
Az eleje és a háta lebontása, majd szabása után egy óvatos gombostűs próba következett, majd visszavarrtam a nadrág derekát, kipótolva egy téglalap alakú farmer darabbal (a levágott hosszú szárból lett) a hiányzó anyagrészt. Azért téglalappal és nem az ívet követően ferdén, mert ez a rész kényelmesebb ha bővebb azzal a kb. 1-2 centivel. Hordva szépen kisimul majd a hason.

A nadrághoz vásárolt fél méter passzét félbehajtottam. Az eleje hosszát meghagytam, de a hátsó részből kivágtam annyit amennyivel magasabb a nadrág dereka hátul és a két szél részt összevarrtam a gép interlock programjával, de lehet cikk-cakkal is. Az így keletkezett dupla anyagot a farmer derekának alsó varrásvonalára varrtam.
A passzét érdemes kicsit trapéz alakúra varrni két oldalt, azaz fent, a hasnál 1-2 centivel keskenyebb legyen mint a derekánál, hogy  a hasra jobban simuljon.


Visszavarrtam az övbujtatókat, felhajtottam a nadrág szárát és kész is lett a használatra a nadrág! 


Mit sem érne ez a cikk ha nem mutatnám meg hogy is néz ki használatban. Íme:


Hajrá, aki eddig bátortalan volt remélem kedvet kapott a nadrág átalakításához! 

10 megjegyzés:

Fércművek írta...

Azta, de ügyes vagy. :)

BCili írta...

Hehe, ebben voltam nálatok :)

krisz írta...

Én is hasonló ookból amiket fenn leírtál annak idején nem mertem neki állni "barkácsolni",aztán találtam is magamra.De te nagyon szépen megcsináltad!És milyen csini rajtad!!!

patonaifabian írta...

De jó lett, és milyen édesen gömbölyödik benne a pocakod :)

BorsheCraft írta...

hűűű, de jó! mármint, hogy nő a pocakod : D
meg a nadrág is ... : )

BCili írta...

Köszi Fren és Borsheka! Hát az elmúlt hetek alaposan meglátszanak has tájon :)

Krisz, hát látod én is próbáltam elkerülni a varrást, de úgy látom lassan ez semmilyen témában nem fog menni :) A gyerekruhák varrása egyre nagyobb gyakorlatot ad, hiszen jó a leírásuk, és így tényleg jól át lehet alakítani.

Réka írta...

Megpróbálok ez alapján egy 400 forintos (turis) Zara szoknyát átalakítani. ;) Majd beszámolok! ;)

BCili írta...

Örülök neki, kíváncsian várom a végeredményt!

Réka írta...

Szerdán végre varrógéphez jutottam (az Anyukám gépét szoktam használni, mert nekem nincs :() és megcsináltam a szoknyát annyi különbséggel, hogy csak előre raktam bele betétet (egy turis fekete pólóból lett a passzé) mert magas derekú volt, és mivel a harmadik babánkat várom, és nem tervezünk többet, úgy döntöttem, hogy oldalt végigvarrom és nem teszek bele gumit, mert így is eléggé tart, hát még, ha még nagyobb pocakom lesz! Aztán elkészült egy nadrág is. Abba meg egy régi, de a combnál már rongyosra hordott nadrágom pocakbetétjét varrtam be. Azt még el kell varrogatnom néhány helyen kézzel, de az is jó lett. Szóval nagyon köszönöm a tippet! Magamtól talán eszembe sem jutott volna ilyet gyártani, de így 1000 forintból lett egy kismamaszoknyám és egy kismamanadrágom is. :)

BCili írta...

Nagyon örülök, hogy sikerült a varrás, s hogy még szoknya is. Gratulálok! Hmm, elgondolkodtam. Szépen süt a nap, lehet, hogy nekem is kellene egy :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails