2011. január 27., csütörtök

Hogyan készíts kismama farmert

Ma már, mikor a ruházati kereskedelem nem csak a normál méretű nőkre, férfiakra gondol és nyit ezeknek a nem átlagos ruháknak boltot, ma már nem lehet gond egy kismama felöltöztetése. Lehet csinos egy nő ebben az állapotban is, hirdeti a trendi kismamabolt és csinos fehérneműktől kezdve a kabátig teljesen felöltöztet, nem kell a nagyméretű sátrakba rejteni a pocakot. Nem. Persze, ennek azért a pénztárcánk alaposan határt szab. Míg egy egy márkás polóra, blúzra vagy nadrágra normál állapotomban könnyebben kiadom a pénzt,  addig a kismama ruházat csak időszakos. Körülbelül 7 hónapra venni egy nadrágot, amiből egy ugye nem is elég kicsit sem pénztárca barát. Erre is van megoldás több is. 

Elsőre megpróbálkoztam az online használt ruha áruházakban. Találtam is egy szuper nadrágot, pont azt amit kinéztem. Nagyon boldog voltam, hogy nem maradok farmer nélkül. A méretet nem tudtam ellenőrizni pontosan, elődömnek kicsi lett ezért 2 hetet hordta csak, és sajnos nekem pedig nagy :(. Nem kívánok belehízni, legalábbis nem csípő részen :) Szóval eladó sorba került újra a nardág (ha valakit érdekel egy alig használt bboom farmer szóljon 30as méret, nagyon megkímélt).

Most jött hát a következő megoldás arra, hogyan legyen kismama farmerom. Varrok. Előző terhességem alatt  és előtt néztem már külföldi oldalakon, hogy hogyan lehet átalakítani egy normál nadrágot váradós nacivá, de akkor ez a lehetőség nem tetszett. Nem volt olyan nadrág amit szívesen beáldoztam volna erre, s kicsit olyan barkács megoldásnak tűntek az ottani leírások. Most azonban úgy alakult, hogy hugomtól kaptam egy farmert ami jó volt rám, de sose hordtam volna mert a dereka alacsony volt, a lábszára meg hosszú, de átalakításra tökéletesen megfelelt.

Íme, így nő meg egy nadrág hasa :)

Az eredeti méret így nézett ki.

Az átalakításhoz szükséges passzét ami majd a növekvő pocakot takarja rápróbáltam 

Az eleje rész szabott, szerencsémre pont ott ahol már kerekedne a has és ahonnan a rugalmas rész kell majd hogy kezdődjön. Így a zsebrész tetejét nem kellett szabni, csak lebontani a nardág korcát és a trapéz alakú belső részt. A nadrág elvágásával ugyan ez elérhető.

Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a már kibontott rész a későbbi helyére gombostűzve

Nem csak az elejét kell bontani és szabni, hanem picit a hátát is kb 5-10 centire és egy kicsi háromszögrész kivágni a nadrág dereka alól.
Az eleje és a háta lebontása, majd szabása után egy óvatos gombostűs próba következett, majd visszavarrtam a nadrág derekát, kipótolva egy téglalap alakú farmer darabbal (a levágott hosszú szárból lett) a hiányzó anyagrészt. Azért téglalappal és nem az ívet követően ferdén, mert ez a rész kényelmesebb ha bővebb azzal a kb. 1-2 centivel. Hordva szépen kisimul majd a hason.

A nadrághoz vásárolt fél méter passzét félbehajtottam. Az eleje hosszát meghagytam, de a hátsó részből kivágtam annyit amennyivel magasabb a nadrág dereka hátul és a két szél részt összevarrtam a gép interlock programjával, de lehet cikk-cakkal is. Az így keletkezett dupla anyagot a farmer derekának alsó varrásvonalára varrtam.
A passzét érdemes kicsit trapéz alakúra varrni két oldalt, azaz fent, a hasnál 1-2 centivel keskenyebb legyen mint a derekánál, hogy  a hasra jobban simuljon.


Visszavarrtam az övbujtatókat, felhajtottam a nadrág szárát és kész is lett a használatra a nadrág! 


Mit sem érne ez a cikk ha nem mutatnám meg hogy is néz ki használatban. Íme:


Hajrá, aki eddig bátortalan volt remélem kedvet kapott a nadrág átalakításához! 

2011. január 25., kedd

Farmeros cipők

Nem ezek az elsők, s valószínű nem is az utolsó farmeros cipők amit bemutatok.
Természetesen a farmer alapanyag rész egy nadrágból került kiszabásra. A pisztácia nevű most magában és nem anya-lánya párban készült, míg a zöld alapon minirózsás textil új kombináció.


Azon ritka pillanat amikor a megrendelő lábmérete megegyezik az enyémmel :) Így meg tudom mutatni hogyan is néz ez ki a lábon, és ellenőrizni tudom a méretet.

2011. január 21., péntek

Miből lesz a cipőd talpa?

A cipőim talpa mérettől függően textilből vagy valódi bőrből készülnek. Elsőként csak nagyon apró cipellők kerültek ki a kezem alól, ami magában adta, hogy nem kellett sokat törnöm a fejem miből is legyen a talprész.

Aztán ahogy nőtt a méretigény úgy kellett változtatnom is, hiszen a textil talp elázik, csúszik, és jóval kevésbé tartós. Persze tanulócipőnek még jó, ha csak egy-két bőrpötty van a talpra varrva, de hamar eljön az idő, hogy a teljes talpfelületet bőrrel fedjük.

Na és akkor itt jött a kérdés: "Honnan vegyek bőrt?".

Kezdetben kaptam anyukámtól néhány bőrdarabot, ami kitartott egy ideig és egy méretig, aztán jöttek a bőrkabátok, bőrtáskák. Biztos sokaknak ismerős az "ez még jó lesz valamire" mondat. Na igen, nálunk is dívik, bár én megrögzött szelektáló vagyok és cserebere útján elkerülnek a szekrényünkből a már rég nem használt darabok. Családból került ez a kabát is hozzám, mert a háta egy picit kopott. De nagyon jó vételt lehet csinálni a turkálókban is és máris megvan az alapanyagunk olcsón is jót is és újra is hasznosítunk.

Arról nem is beszélve, hogy ahol bőrt lehet kapni, egy egy cipőkellékes, ott nagyon drága a még friss bőr, a kereskedők pedig 10-12 állatnyi bőrben gondolkodnak, ami rengeteg. Szóval irány a szerkény körbe kell nézni, s ha ott nincs alapanyag jöhet a turi.

2011. január 18., kedd

visszatérés

Újra itthon, s újra varr a varrógép!

A mai naptól pedig szépen sorban igyekszem új dolgokat is feltölteni a Meskára is. A cipők lesznek főszerepben most is, ebben nincs változás, de itt a blogon szeretnék néhány új dolgot is bemutatni. Azt, hogy naponta jelentkezem nem ígérhetem meg, hiszen februárban költözünk, májusban pedig bővül a családunk, de itt vagyok, itt leszek, s varrok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails